Wie is Erik

Een veelzijdige Amsterdamse zanger-liedjesschrijver.

Een optreden van Erik met eigen werk is veelzijdig, soms confronterend, vrolijk, droevig, humoristisch er zit van alles bij, maar je moet er wel naar luisteren.

Zijn oeuvre reikt van Rock tot levenslied, van Pop tot latin, van smartlap tot carnaval, van rap tot dance, van kinderliedjes tot musicals. Liefde speelt een belangrijke rol in zijn werk, maar ook levenslessen, eenzaamheid en het zoeken naar waarheid en een betere wereld.

Carriere
De muzikale carrière van Erik begon als gitarist in de rockband More. Hierna volgde The Basement Band, met Philip vd Burg, waarmee hij als gitarist/zanger door het hele land optrad met een zeer divers en zeer snel eigen repertoire. Tezelfdertijd werkte Erik als theaterMan in het Amsterdamse Danslab, een danswerkplaats onder leiding van Ger en Lesley van leeuwen, waar hij ook zeer avantgardistische muziek componeerde o.a. voor Perry’s Glasstown, een Danslab productie naar idee van Ger van Leeuwen.

Na de Basement Band richtte Erik de indie rockband “Caught in the Act” op, waarmee veel werd gespeeld, ook in het buitenland.

Na het uiteenvallen van zijn laatste groep Double Bubble, een theaterrockgroep, is Erik zich vooral op jongerenwerk, lesgeven en coachen gaan richten. Hij richtte het Amstrdamse jc Volta in, waar tot de dag van vandaag nog concerten plaats vinden en organiseerde daar Reggea en Rai jamsessions, waar diverse goede bands uit voort kwamen. Na Volta werkte Erik enige jaren bij stichting Eigenwijs in Amsterdam waar hij meewerkte aan de operaproducties onder leiding van Pierre Schuijtenmaker.

Erik trouwde, werd vader, verhuisde naar IJmuiden en begon een muziekstudio, Artivox. Geinspireerd door zijn kinderen begon Erik met het schrijven van kinderrepetoire, raakte betrokken bij de meidengroepen Twizzle en Gracey en richtte uiteindelijk zijn eigen girlgroup de Topys op. Die u nog kent van de tv serie puber ruil (NPO). Voor de Topys schreef hij, samen met zijn dansende en choreograferende vrouw Charis zijn eerste musical “de Prinsessendroom”. Het succes van de Prinsessendroom leidde tot meer musicals, zoals ” De Balletschool” en “Het Heksenbos” en uiteindelijk tot de oprichting van musicalschool Blijmond. Met Blijmond produceerden Erik en Charis tot nu toe zes musicals, waarvan de laatste vijf werden opgevoerd in een theater.De Miljonair, Het Succes, Het Internaat, Sendana, Hakken en Klompen, de School4 kids musical.

Ondertussen begon Erik solo op te treden met nieuwe Nederlandse liedjes van eigen hand en als Erik el Presley, de man die Elvis akoestisch weet te doen herrijzen.

U heeft Erik misschien op TV gezien bij HGT, waar hij vermomd als ouwe opa met zijn vrolijke liedje “De Rollator” samen met drie dansende omaatjes de zaal op zijn kop zette. Erik is gewoon blijven schrijven en optreden en je kunt hem overal tegen komen, op podia, op verjaardagen, op straat, in zorgcentra, in de kinderopvang…

Erik is muzikant in hart en nieren en speelt het lieft heel dicht bij de mensen, vanwege het directe contact. “Vrienden” is een van zijn mooiste liedjes. Een liedje waar velen zich in herkennen. Het aangrijpende “Veel te jong” werd geschreven n.a.v. het plotseling overlijden van een Amber, een 17 jarig meisje uit IJmuiden. “De Lamp” werd geschreven n.a.v. optredens in een cafe in Friesland, waar ze zo dronken waren dat ze in de lamp gingen hangen.

Engagement
Erik is een maatschappelijk geëngageerd singer-songwriter en heeft diverse protestliederen geschreven, teneinde mensen te helpen in hun strijd om rechtvaardigheid. Zo schreef hij “Gerechtigheid!” Voor de actiegroep Fathers 4justice, schreef hij het “Openheidslied” over de Nederlandse illegale deelname aan de oorlog in Irak, steunde hij de IJmuidense zeedierenredders met het lied “Zeehondenkind” en schreef hij recentelijk een rap tegen buma stemra. Aldus een betrokken artiest.